startpagina

 

 

 

 

 

 

 

06-09-2007 - Internet Publicatie over de Vuurwerkhouder - pyrotechniek.blogse.nl

 

Veiligheid van de Vuurwerkhouder?

Eindelijk gaat het bedrijfsleven, in deze Marianne de Mooy Design en Vormgeving - en indirect de vuurwerkhandel in Nederland - zich meer inspannen om de productveiligheid van consumentenvuurwerk te vergroten. Dat is Mooy meegenomen na al die sombere berichten over gevaarlijke en ondeugdelijke Chinese giftige producten.

Liet de vuurwerkhandel in het verleden de veiligheid graag over aan eigen inzicht, die van de overheid en de door hen gesubsidieerde instanties als de Stichting Consument en Veiligheid, nu lijkt vormgeefster Marianne het initiatief te nemen. Ze pakt het groot aan. 

En terecht is er aandacht. Het geeft geen pas net als voorgaande jaren de opticiens van Nederland gratis veiligheidsbrillen te laten uitdelen, en zelf weinig of niets van zich te laten horen. De handel is zelf verantwoordelijk en aansprakelijk voor de veiligheid van de geïmporteerde producten en het promoten van het veilige gebruik van vuurwerk. Vuurwerk wordt maar al te vaak gezien als een lucratieve en makkelijke manier om in korte tijd veel geld te verdienen en aldus de zwakke bedrijfsbalans op te poetsen. Het meeste vuurwerk is gewoon schrikbarend duur vergeleken met de inkooprijs en kwalitatief nog steeds onder de maat.

Vorig jaar werd het belang van een stabiele lanceerbuis voor grote vuurpijlen actueel, toen bleek dat de sterke wind gedurende de tijd rondom Oud- en Nieuwjaar gevaarlijke situaties veroorzaakte.
Bij wind en regen en zeker boven een windkracht van 4 Beaufort moet men geen vuurwerk afsteken, en al helemaal geen vuurpijlen. Pijlen gaan door de sterke wind horizontaal vliegen, tegen de windrichting in volgens het windvaantjes-effect.
In Duitsland worden de lanceerbuizen al jaren standaard bij grote pijlen meegeleverd. Dat moet ook in Nederland nog gebeuren. Dergelijke buizen kunnen ook apart bijgeleverd kunnen worden, gratis of tegen geringe kosten.

Een ander veiligheidsbelang is de windbestendige piezo aanstekers te gebruiken, met een zogenaamde blauwe lasvlam of turbo gasvlam. De branders met twee of drie vlammen lijken het betrouwbaarst te zijn en kunnen vooral het steeds vaker gebruikte groene Visco-lont beter en sneller aansteken dan een gloeiend voorwerp. Door het vochtige weer met de jaarwisseling voldeden de katoenen veiligheidslonten onvoldoende. Gasaanstekers dienen wel bij extreem koud weer dicht op het lichaam te worden bewaard om de mechaniek en gastoevoer warm te houden, anders kunnen er door bevriezende waterdamp haperingen optreden. Vorig jaar was dat probleem echter niet aan de orde.

Een ander probleem betreft de stabiliteit van vuurwerkpotten. Door de onstabiele bouw, scheve bodem, voetstand of ondergrond, of door het uitdrijvende gaseffect kunnen zijwaartse bewegingen en trillingen ontstaan die er soms oorzaak van zijn dat vuurwerk omvalt. De hete vonken, sterren, fluiters, kometen of kleine mortierbommetjes kunnen daardoor gevaarlijk worden weggeslingerd richting toeschouwers. Wanneer wind de oorzaak ervan is dat een vuurwerkpot omwaait, waait het gewoon te hard om vuurwerk überhaupt veilig te kunnen afsteken.

  pyrotechniek vuurwerk pyrotechnics fireworks ipa

Een van de allereerste oplossingen is een vlakke harde ondergrond te zoeken. Wanneer de straat niet vlak genoeg is door scheve klinkers of op gras wordt ontstoken, is gebruik van een houten plaat een goed eerste oplossing - waarop het vuurwerk wordt geplaatst. Daarnaast kan de pot in een doos worden gezet zodat deze niet omvalt, eventueel gevuld met zand. Ook kan de pot deels in de grond worden begraven wanneer de grond zacht is.

Een zeer goede methode is om zakjes zand te gebruiken en daarmee rondom te stabiliseren, maar weinigen zullen deze moeite willen nemen en vraagt enige voorbereiding. Het vastzetten van een pot met al afgestoken vuurwerkpotten kan ook, maar blijft een noodoplossing.

Onlangs werd ter promotie de ‘vuurwerkhouder’ geïntroduceerd, een vuurwerkstandaard die ter stabilisering van potten dient te worden gebruikt. Het volgende bericht meldt o.a.:

‘Iedereen geniet van mooi vuurwerk. Maar het afsteken en bekijken

ervan kan gevaarlijk zijn door omvallend vuurwerk. Een plotselinge windvlaag, beweging door interne explosies of scheefstand kunnen ervoor zorgen dat een pot omvalt en brandend materiaal onverwacht in het rond schiet’.

‘De vuurwerkhouder voorkomt dit. De speciaal ontworpen uitsparing klemt het vuurwerk vast op enige afstand van de grond. De gebogen zijde is een goede schokbreker en zorgt er samen met de ruime bodemplaat voor, dat het vuurwerk stevig blijft staan.

Ondanks de strenge Nederlandse Wetgeving komt het toch nog te vaak voor dat het kleinere grondvuurwerk omvalt.
Wanneer vuurwerk omvalt, ontstaat er een gevaarlijke situatie door het in ongewenste richting afschieten van gloeiende materialen en vuurwerkfragmenten. Hierdoor is er kans op brandwonden, oogletsel en gehoorschade voor alle omstanders binnen een straal van 10 meter’.

‘Het omvallen van vuurwerk kan een paniekreactie bij het publiek veroorzaken. En in een omgeving waar veel vuurwerk wordt afgestoken heeft onoplettendheid een zo nog meer onveilige situatie als gevolg. Maar het is ook gewoon zonde wanneer vuurwerk omvalt'.

 


'De platte vuurwerkhouder wordt eenvoudig d.m.v. van 2 grote kliksluitingen in de gebogen vorm gebracht. Om optimale veiligheid te garanderen is ook de sluiting gevormd als een vast onderdeel van de kunststof vuurwerkhouder. Door de vorm van de uitsparing is de vuurwerkhouder geschikt voor vele soorten fonteinen en single shots van verschillend formaat en vorm’.

‘De vuurwerkhouder is vervaardigd uit transparant (en milieuvriendelijk) kunststof. Hierdoor kan het vuurwerk en vooral de lont altijd goed worden gezien.
De bodemplaat heeft juist een lichte kleur. Dit is belangrijk voor als de lont zich aan de onderzijde van het vuurwerk bevindt. De lont is zo beter zichtbaar dan met een donkere ondergrond zoals asfalt of bestrating.

De vuurwerkhouder is een gepatenteerd hulpmiddel met als doel het afsteken van consumentenvuurwerk veiliger te maken door de kans van omvallen tot het minimum te beperken’.

‘Het gebruik van een vuurwerkhouder kan de veiligheid vergroten tijdens het afsteken van vuurwerk. De vuurwerkhouder is vanaf december 2007 verkrijgbaar bij de officiële Nederlandse vuurwerkverkooppunten. Als consument kan eventueel ook een vuurwerkhouder per post worden besteld via de Goudvuur.nl website’.

‘De nieuwe, handige, milieuvriendelijke standaard is een goedkope manier om vuurwerk stevig en stabiel te laten staan tijdens het afsteken en in werking zijn van het kleine grondvuurwerk.

De vuurwerkhouders nemen weinig ruimte in omdat deze plat worden aangeleverd. Tevens kan de kartonnen inleg van de grondplaat eenvoudig worden voorzien van een bedrijfslogo etc. Dus naast de veiligheid voor de consument ook een manier om een merk of naam van een vuurwerkwinkel nog meer bekendheid te geven’. Einde reclame-citaat van Marianne. 

Voor vuurwerkverkopers heeft het bedrijf een gratis proefexemplaar en een informatie folder.

Benieuwd of het apparaat ook echt werkt en hoeveel het moet kosten. Veiligheid en de hulpmiddelen daartoe zouden inherent onderdeel moeten uitmaken bij de verkoop van vuurwerk en gezien de hoge prijzen door de heren handelaren gratis of tegen zeer lage prijs ter beschikking moeten worden gesteld.

 

Bron: pyrotechniek.blogse.nl

 

Vuurwerk en de Vuurwerkhouder zijn te winnen met

vuurwerkgevecht

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© 2009 All rights reserved - de Vuurwerkhouder - © Marianne de Mooy - KvK R'dam 24410402 - Telefoon 06-15306608 ...........